top of page
 • Foto van schrijverCarla

Professionalisme

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2022

‘HELP! Ik ben op zoek naar een geschikte newborn fotograaf maar zie door de bomen het bos niet meer. ‘Ben je zwanger en op zoek naar een newborn fotograaf, dan help ik je graag in jouw zoektocht.


In de blog "Hoe vind ik een geschikte newborn fotograaf?" vind je een overzicht van alle aspecten waar je best even aandacht aan besteedt.


In deze blog gaan we dieper in op het aspect "Professionalisme".


Professionalisme


"Kies voor een professionele newborn fotograaf."


Kies niet enkel voor een professionele fotograaf maar een professionele newborn fotograaf, een beroepsfotograaf waarvoor newborn fotografie de topprioriteit is. Enkel zo ben je zeker dat hij/zij voldoende ervaring heeft.


Is newborn fotografie de hoofdbezigheid van de fotograaf?


Een 'amateur'-fotograaf om jouw newborn te fotograferen, wordt afgeraden. Misschien beschikt hij wel over enkele belangrijke eigenschappen die ik al eerder opsomde, maar ook belangrijk: Is hij/zij ook voldoende verzekerd?! Heeft hij/zij algemene verkoopsvoorwaarden?


Kies zeker niet voor een newborn fotograaf louter en alleen omwille van zijn/haar ‘lage' prijs, dat is een zeer slecht argument. Je wil je baby’tje toch niet in handen geven van een fotograaf, louter en alleen omdat deze goedkoop is? De prijs kan en mag één van de argumenten zijn maar moet je afwegen tegen alle andere argumenten en kies zeker niet voor de laagste prijs.


Professionalisme vertaalt zich ook in de wijze waarop de fotograaf jouw vragen en mails beantwoordt:

 • Word je voldoende professioneel aangesproken, zonder betutteling maar vriendelijk, met respect en zonder schrijffouten?

 • Geeft de fotograaf voldoende en voldoende transparante informatie over de werkwijze en de prijzen?

 • Is er een 'recent' en 'eigen' portfolio beschikbaar? Laat je niet verleiden door een portfolio dat werd opgebouwd tijdens workshops maar vergewis je ervan dat het een portfolio is van de fotograaf zelf.

 • Heeft de fotograaf algemene verkoopsvoorwaarden?

Uit al deze informatie kan je afleiden of de fotograaf voldoende professioneel is.


Check ook even of de fotograaf beschikt over een website en zich niet alleen toont op sociale media: ook dit geeft aan hoe professioneel een fotograaf is. Ook al is sociale media niet meer weg te denken, toch kan je vaststellen hoe professioneel een fotograaf is wanneer hij/zij bovendien beschikt over een website. Deze website moet niet alleen geschikt zijn om te raadplegen op een personal computer maar ook op een tablet en een smartphone. Op de website dien je minimum volgende gegevens terug te vinden:

 • een portfolio,

 • een vestigingsadres,

 • het studioadres (indien de fotograaf beschikt over een studio en indien dit verschilt van het vestigingsadres),

 • het ondernemingsnummer,

 • een contactpagina met de mogelijkheid om een bericht te sturen,

 • de algemene voorwaarden,

 • een privacy verklaring,

 • COVID-maatregelen.

Voldoet de fotograaf aan alle wettelijke voorschriften?

Zo moet een website van elke ondernemer in België het vestigingsadres en ondernemingsnummer bevatten: dit is een wettelijke verplichting. Heeft de fotograaf geen website maar wel een facebook pagina, dan moeten deze gegevens aanwezig zijn op de facebook pagina.

Kom je dus eenvoudig te weten waar de fotograaf gevestigd is of niet? Indien niet, stel je dan de vraag waarom dit niet zichtbaar is, terwijl dit een wettelijke verplichting is.

Is de fotograaf ingeschreven als ondernemer en betaalt hij zijn sociale bijdragen?


Kortom, kies voor een professionele newborn fotograaf.

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Stijl

Comments


bottom of page