top of page
  • Foto van schrijverCarla

Documentary Photography

In een tijdperk dat wordt gedomineerd door digitale manipulatie en zorgvuldig samengestelde social media feeds, valt de rauwe en ongefilterde aard van documentairefotografie wel heel hard op.

Dit krachtige fotografische genre gaat niet alleen over het vastleggen van momenten; het gaat om het vertellen van verhalen en het documenteren van de werkelijkheid om zodoende veranderingen in onze wereld en levensstijl te bevriezen.


Wat is Documentairefotografie?


Documentairefotografie of reportagefotografie houdt in dat gebeurtenissen, omgevingen en culturen worden vastgelegd met als doel een feitelijk verhaal te vertellen. In tegenstelling tot andere vormen van fotografie, die in scène gezet of zwaar bewerkt kunnen zijn, streeft documentaire fotografie ernaar een eerlijke en objectieve weergave van de onderwerpen te bieden.


Belangrijke kenmerken hierbij zijn:

  1. Authenticiteit, waarheidsgetrouw

  2. Verhalend

  3. Emotie

  4. Context


Documentairefotografie is meer dan alleen een visuele kunstvorm; het is een krachtig medium voor storytelling en sociale verandering. Door de wereld vast te leggen zoals deze is, helpen reportagefotografen ons verder te kijken dan onze eigen ervaringen en een groter begrip en empathie voor anderen te ontwikkelen. In een wereld waar de waarheid vaak ongrijpbaar kan zijn, staat hun werk als een bewijs van de blijvende kracht van de foto.


Een paar uur op een woensdag in Vivi's leven


Een jaar geleden nam ik mijn camera mee toen ik mijn 'oudste/langste/beste' vriendin bezocht en maakte ik enkele foto's terwijl het dagelijkse leven zijn gang ging.


Elke woensdag zorgt ze, mammie, met veel liefde voor haar kleinkinderen. Toen waren dat er twee, beide kinderen van haar zoon. Inmiddels heeft ook haar dochter een baby, en ook voor dit jongetje zorgt de lieve mammie met heel veel toewijding en alle zorg. Het is een schat van een oma.


Kijk je even mee naar een uurtje foto's van mijn bezoek?
Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page